Heel wat boeken en tijdschriften stellen de mens voor als een samenstelling van drie 'lichamen': het Body-Mind-Spirit model.

Alfabet
  • B staat voor Body, het fysieke: het tastbare lichaam en de omgeving, alles wat met de vijf zintuigen kan worden waargenomen.

  • M staat voor Mind, het psychische: het subtiele niveau van gedachten (het mentale), gevoelens (het emotionele), overtuigingen en de persoonlijkheid (het ego).

  • S staat voor Spirit, het spirituele: het metafysische, het beschouwende, de ziel, het wezenlijke Ik, het bewustzijn. In recente teksten uit het gebied van grensverleggende wetenschappen wordt dit vaak geduid als de 'zero-point field' (het veld).

 

We kaderen de zuidrichting van het Leonardo Kompas in deze context. De ziel zoeken we in het spirituele lichaam (S). Dit spirituele veld heeft twee fundamentele kenmerken.

 

  1. Het is een gebied van stilte. Zodra de stilte doorbroken wordt, komen we in de andere lichamen terecht: de gedachten, emoties en persoonlijkheid van de psyche, en de tastbare vorm van het fysieke lichaam.
  2. Het is een gebied van alle mogelijkheden. In zijn stille essentie houdt de universele Spirit alle vrijheden in zich. In de andere lichamen geven we daar een specifieke expressie aan: in de persoonlijke psyche en het individuele lichaam.


Daaruit vloeit een verrassend eenvoudige techniek om nieuwe inspiratie te vinden, nieuwe oplossingen, originele en innoverende creativiteit:

 

  1. Ga naar de stilte en breng je vragen of problemen naar het veld van alle mogelijkheden.

  2. Wacht op inspiratie en treed in actie, wanneer de rijpheid van de tijd zich aandient. Oefen daarbij geduld en vertrouw op je intuïtie.

 

TERUG